Kopog a futómű: lehetséges okok és javítás

A vezetés közben észlelt erős fémes hang egyik leggyakoribb oka a kopogó futómű. Ilyen esetekben érdemes mielőbb a dolog végére járni és megoldást keresni a műszaki meghibásodásra a további problémák megelőzése érdekében. Ha kopog a futómű, az általában otthoni körülmények között nem javítható problémára utal. Minden esetben érdemes felkeresni egy professzionális autó szervizt, ahol a szükséges szaktudás és eszközök birtokában megszerelhetik a gépjárművet.

Mi a futómű (felfüggesztés) feladata?

A futómű (vagy felfüggesztés) feladata összekapcsolni az autó felépítményét az útfelülettel a futófelületen keresztül. Megfelelő működése elengedhetetlen a biztonságos és komfortos közlekedéshez. A felfüggesztés összetett és számos elemből áll. Ide tartoznak a következők:

  • Gömbfej alkatrészek
  • Gömbtámaszok
  • Kormányzást segítő elemek
  • Lengéscsillapító
  • Lengőkarok
  • Rugók
  • Stabilizátorok
  • Szilentblokkok
  • Összekötő elemek

Komplexitásából fakadóan, számos alkatrésze meghibásodhat, amely a javítási feladatokat még nehezebbé teszi. A futóművet érintő problémákat nem szabad otthoni körülmények között javítani, minden esetben érdemes szakember segítségét kérni.

A vezetés közben észlelt erős, fémes hangot gyakorta a kopogó futómű okozza. A kezeletlen zörejes futómű csökkentheti az autó stabilizálását, kárt tehet más alkatrészekben és súlyos esetekben balesethez vezethet. Így a kopogó futómű esetén a mielőbbi cselekvés javasolt.

Kopog a futómű, mi lehet az oka?

1. Lengéscsillapító

A lengéscsillapító célja az autó lengésének gyorsabb csillapítása a komfortszint és biztonság fokozása érdekében. A karosszéria és kerékfelfüggesztés között található “olajszivattyú” a különböző frekvenciájú lengéseket képes hatékonyan csökkenteni. Az erősen amortizált és kevésbé rendszeresen karbantartott autók esetén a lengéscsillapító szára jelentős mértékben lekophat, ami kopogó futóműhöz vezethet.

2. Kormánymű (szervokormánymű)

A kormánymű (szervokormánymű) feladata a kormánykerék mozgásának továbbítása a kerekek felé. A megfelelően működő szervokormánymű segíti a könnyű irányíthatóságot és pontos manőverezést. Meghibásodása kontrollálhatatlanná teheti az autót, így rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. A kopott kormánymű vezethet kopogó futóműhöz.

3. Axiál rúd (belső kormányösszekötő rúd)

Az axiál rúd (más néven belső kormányösszekötő rúd) a kormányrendszer része. Fontos szerepet játszik az autó pontos irányításában. A futóművet érő erőhatások egy részét a belső kormányösszekötő rúd veszi fel. Ennek következtében a szerkezet idővel megsérülhet, amely zavaró kopogó hangot adhat ki menet közben.

4. Lengőkar gömbfej

A lengőkar gömbfeje a csukló mozgásért felelős, így fontos szerepet lát el kormányzás során a kerékfordulásában. Általában teljes lengőkar csere szükséges a gömbfej vagy a szilent meghibásodása esetén. Az amortizáció következtében kopottá válhat, ilyenkor lógni kezd és kopogó hangot ad ki.

5. Stabilizátor rúd

A függőleges stabilizátor rúd nagyon fontos részét jelenti a felfüggesztésnek. Elsődleges feladata az autó kanyarodás közbeni túlzott billenésének megakadályozása. Kopás következtében a stabilizátor rúd lógni kezd és erős kopogó hangot ad ki.

Mit tegyek, ha kopog a futómű?

A felfüggesztés, amely a biztonságos és komfortos közlekedéshez elengedhetetlen, több tucat alkatrészből áll. Ha kopog a futómű, akkor elkerülhetetlen a szakember által történő teljes körű átvizsgálás és javítás. Otthoni körülmények között nem orvosolható a probléma. Válassza szervizhálózatunkat, ahol sokéves tapasztalattal rendelkező kollégáink segítenek a kopogó futómű megszerelésében. Szívesen elkerülné a sorban állást és a hosszas vállalkozást? Akkor tegyen próbát az online időpontfoglalással.

Kopogó futómű

Gyakori kérdések és válaszok

Kanyarban kopog a futómű, érdemes szervizbe vinni az autót?

Igen, amennyiben kanyarban kopog a futómű, minden esetben érdemes felkeresni egy autó szervizt, ahol a szükséges inspekciót követően megszerelik a sérült alkatrészeket.

Mi a teendő, ha kopog a hátsó futómű?

Amennyiben kopog a hátsó futómű, javasolt mielőbb szerelőhöz vinni az autót. A zavaró hangért felelős felfüggesztést érő sérülés idővel további károkat tehet az autóban, amely fokozhatja a szerelés költségét. Így a gyors cselekvés jelentős megtakarításhoz vezethet.

Mitől kopog a futómű?

A zavaró hang észlelését követően az első kérdés sokakban: mitől kopog a futómű? A fent említett okok mellett, további számos meghibásodás vezethet kopogó hanghoz. Mivel a felfüggesztés több tucat alkatrészből áll, így az egzakt ok kizárólag szakszerű vizsgálattal állapítható meg.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

A Vredestein Quatrac Pro+ verhetetlen tapadást biztosít a nedves utakon

A Vredestein új, nagy teljesítményű négy évszakos gumiabroncsa verhetetlen tapadást biztosít a nedve
2023.06.26 12:58

Lambda-szonda hiba, csere és működési elvek

A lambda-szonda vagy kevésbé ismert nevén oxigénszenzor a kipufogó rendszer elengedhetetlenül fontos
2023.06.21 14:36

Nyári szezon biztonságosan – Continental PremiumContact 7

A Continental legújabb PremiumContact 7 abroncsa már elérhető, épp időben a szezonváltáshoz. Ez a pr
2023.06.12 14:34

Új Versenyt hirdet a Vredestien a 1000 Miglia futamon

Új versenyt hirdettek meg a Vredestein prémium abroncsmárka és az ikonikus 1000 Miglia klasszikus au
2023.06.09 09:55

Miért nyikorog a fék? Lehetséges okok és megoldások!

A fékrendszer karbantartására kiemelten fontos figyelmet fordítani. A megfelelően működő fékek eleng
2023.06.06 14:27

Élmezőnyben a Falken csapata a Nürnburgringen

A Falken Motorsports csapata a top 10-ben végzett az ADAC TotalEnergies 24 órás versenyen, amely a h
2023.05.30 13:11