Pirelli Connesso – Mindent tud

A világon elsőként készített el a Pirelli egy teljeskörű guminyomást monitirozó rendszert, amit a 2017-es genfi autókiállításon mutattak be. A minden szempontból úttörőnek számító konstrukciónak köszönhetően a gumiabroncs képes kommunikálni az okostelefonokkal, kulcsfontosságú adatokkal látva el a sofőrt. A Pirelli mobilos alkalmazása megjeleníti az abroncsok állapotát, a sofőr nyomon követheti az gumik hőmérsékletét és kopását, így mindig a tapadási határt kihasználva autózhat. A rendszert elsősorban a felsőkategóriás sportkocsikba szánják, de a mindennapi autóhasználatban is igen jó szolgálatot tehet.

 

A rendszert Pirelli Connesso névre keresztelték, elsőként a P Zero és a Sottozero abroncsokon lesz elérhető. Lényege, hogy az abroncs falába épített érzékelők folyamatosan adatokat küldenek az autó fedélzeti számítógépére, valamint a beállított okostelefonra, ahol a Pirelli alkalmazásának segítségével megjeleníthetjük azokat. Az okostelefon továbbítja az információkat a Pirelli felhőszolgáltatásába, így azok a világon bárhonnan elérhetőek a tulajdonos számára. A Pirelli Connesso képes felismerni az egyes kerekeken lévő köpenyeket, jelzi a hozzájuk tartozó nyomás, hőmérséklet, valamint terhelési értékeket, továbbá az abroncsok futásteljesítményét, mindezt menet közben, akár parkoló állapotban is. A jövőbeli kiadásokban a Pirelli további funkciókkal bővíti a rendszert, ilyen például az egyes abroncsok hátralévő élettartamának meghatározása, valamint egy elektronikus nyomásmérő funkció, amely a nyomás növekedésének pontos követését hivatott szolgálni annak érdekében, hogy ne legyen szükség az abroncsok lehűlésének kivárására a pontos nyomásérték meghatározásához.

Amennyiben probléma adódik az abroncsokkal, például alacsony a nyomás vagy a profilmélység a kívánt érték alá csökken, úgy a rendszer értesíti a sofőrt a problémáról, GPS rendszer segítségével megkeresi a legközelebbi műhelyeket, így a sofőr időpontot foglalhatunk a nyomás beállítására vagy az abroncsok cseréjére, mindezt közvetlenül az okostelefonján keresztül.

 

 

A jelenlegi TPMS rendszerektől eltérően a Pirelli Connessot úgy tervezték, hogy akkor is működjön, ha az autó éppen parkol, a rendszer későbbi kiadásaiban képes lesz távolról nyomon követni a nyomásesést és meghatározni a cserélési valamint karbantartási feladatokat. A rendszer így prediktív karbantartást biztosít, melyet az autóvezetőkön kívül a flottákkal, és az autók megosztásával foglalkozó szervíz menedzserek használhatnak ki.

A technológia először az Egyesült Államokban válik elérhetővé, a 19 hüvelykes, vagy annál nagyobb abroncsok esetén. Európában előreláthatólag a nyár folyamán kerülnek forgalomba ilyen abroncsok, a normál köpenyeknél valamivel magasabb áron.